Els paràsits: una amenaça activa tot l’any

Els paràsits: una amenaça activa tot l’any

Tenim associats els paràsits als mesos de més calor, aquells en què les temperatures comencen a pujar i fan la seva aparició puces i paparres. Tot i que és cert que entre març i octubre és quan ens les trobem més sovint, des de la Clínica Veterinària Canaletes de Cerdanyola del Vallès recordem que les puces i les paparres poden afectar la salut de les nostres mascotes durant tot l’any.

Les puces i paparres actuen durant totes les estacions, pel que el nostre company pot infectar-se en qualsevol moment. A més, poden transmetre malalties greus com l’ehrliquiosi. També cal tenir en compte que alguns d’aquests paràsits poden contagiar-se als humans, un risc que es coneix com a zoonosi.

Per tant, és imprescindible prendre consciència de la importància d’una desparasitació, tant externa com interna, per garantir al nostre animal de companyia una vida saludable. La desparasitació és senzilla i eficaç si es fa amb constància. A la Clínica Veterinària Canaletes, us ajudem a identificar quins paràsits poden afectar el vostre pelut i com mantenir-los ben protegits.

Paràsits interns en les mascotes

Els paràsits interns o endoparàsits viuen dins de l’organisme de l’animal i poden provocar greus problemes digestius, respiratoris o sistèmics. Alguns dels més comuns són els cucs intestinals com els Toxocara, els estròngils o els cucs pulmonars. Encara que molts animals no mostren símptomes evidents, si la infestació és greu poden aparèixer diarrees, vòmits, tos, anèmia o apatia.

Paràsits externs en gossos i gats

Els paràsits externs, com les puces i les paparres, viuen al pèl i la pell dels nostres animals. A més de causar picor i irritacions, poden transmetre malalties greus com l’ehrliquiosi, la babesiosi o la malaltia de Lyme, totes elles potencialment mortals si no es tracten a temps.

Les puces són els paràsits externs més freqüents. Poden viure a l’ambient, a casa o al carrer, i afectar el nostre pelut encara que no surti gaire. A més de causar molèsties, poden transmetre tènies i altres paràsits intestinals.

Les paparres són especialment actives a la primavera i estiu, però també poden aparèixer en dies càlids a l’hivern. Es fixen a la pell de l’animal i xuclen la seva sang, però el més preocupant és que transmeten malalties com la babesiosi, l’ehrliquiosi o la malaltia de Lyme. Aquestes afeccions poden afectar greument el sistema sanguini, immunitari o renal de la mascota, i en casos avançats posar en risc la seva vida.

Prevenció: el millor tractament

Des de la Clínica Veterinària Canaletes de Cerdanyola del Vallès recomanem seguir un pla de desparasitació integral que combini prevenció interna i externa.

Per prevenir els paràsits interns, les opcions més habituals són els xarops o pastilles desparasitants, que s’han d’administrar cada tres mesos. També és important mantenir unes bones condicions d’higiene: recollir els excrements, netejar regularment els espais i accessoris de les mascotes, i evitar la presència de restes orgàniques en patis, jardins o sorrals.

Pel que fa als paràsits externs, tradicionalment s’han utilitzat collars i pipetes de manera mensual. No obstant això, avui disposem d’una alternativa molt més pràctica i duradora per a la prevenció de puces i paparres: el tractament injectable Bravecto.

Antiparasitari injectable: protecció durant un any amb una sola dosi

Es tracta d’un antiparasitari injectable que garanteix una protecció contínua i còmoda contra puces i paparres durant 12 mesos. És ideal per a famílies que volen assegurar la salut del seu pelut amb una sola aplicació anual i sense preocupar-se de recordar tractaments mensuals.

Aquest tractament és eficaç, segur i durador. Evita infestacions, redueix el risc de transmissió de malalties i aporta tranquil·litat als tutors.

La prevenció és fonamental per tenir la nostra mascota protegida i allunyada de paràsits interns i externs. Vine al nostre centre veterinari de Cerdanyola del Vallès i t’assessorarem sobre el millor pla antiparasitari per al teu pelut.